Brits archeoloog ontdekt grot van Johannes de Doper

Print
Een Britse archeoloog zou in Israël de grot van de bijbelse figuur Johannes de Doper ontdekt hebben.
"Voor de eerste maal kunnen we zeggen dat het zeer waarschijnlijk is dat op deze plaats Johannes de Doper werd gedoopt en zijn rituelen heeft uitgevoerd", aldus Shimon Gibson in een interview met de 'The Times' maandag. Volgens het evangelie werd Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper gedoopt. In de 24 meter lange en 3,5 meter brede grot werd een groot doopbekken, waarin plaats is voor ongeveer 30 mensen, ontdekt. Verder vond de archeoloog ook nog muurtekeningen, kleischerven, munten, kledingresten en sporen van rituele vuren terug. Volgens Gibson ligt de link met Johannes de Doper in het feit dat de grot zich in de buurt van het dorp Ain Karim, ten westen van Jeruzalem, bevindt. In dat dorp werd de boeteprediker volgens het evangelie geboren en bracht hij zijn jeugd door.

Op één van de muurtekeningen is een figuur met een staf te ontwaren, die volgens de Britse archeoloog verwijst naar de bijbelse figuur van Johannes. De tekening maakt ook duidelijk dat de grot in de vierde of vijfde eeuw een gedenkplaats is geworden voor Johannes de Doper. "Op verschillende andere afbeeldingen van dooptaferelen is de man ook steeds te zien met een staf in de linkerhand", aldus nog Gibson.

Gibson, die sinds enkele jaren opgravingen in Israël doet, krijgt financiële steun van de Universiteit van Noord-Carolina in de Verenigde Staten. Een plaatselijke kibboets vroeg Gibson om de grot te onderzoeken.

.

Nu in het nieuws