Hormoon maakt van jonge moeder een tijgerin

Dat moeders hun kleine kinderen tot elke prijs beschermen en behoeden, komt door een hormoon waarnaar Amerikaanse wetenschappers een groot onderzoek hebben voltooid.

Belga

Onderzoekers aan de universiteit van Wisconsin-Madison bestudeerden zes jaar lang de werking van het CRH-hormoon, een peptide die de hersens opdracht geeft om het menselijk gedrag te controleren. Volgens onderzoeksleider, professor Stephen Gammie, is dit hormoon bij jonge moeders in veel kleinere hoeveelheden aanwezig dan bij vrouwen die niet kort tevoren zijn bevallen. Dat zorgt voor een vorm van moederlijke agressie die bij moeders (mensen zowel als dieren) het overleven van babys moet garanderen.

"We weten al lang dat angstgevoelens afnemen wanneer een vrouw moedermelk heeft. Maar nu hebben we ook aangetoond dat diezelfde daling van het CRH-peil moeders in staat stelt aan te vallen en bescherming te bieden in situaties die normaal gesproken een angstreflex zouden veroorzaken. Wanneer een moeder het gevoel heeft dat iets of iemand haar kind bedreigt, voelt ze dus geen angst meer maar is ze klaar om te doen wat nodig is om haar kleine te beschermen, al moet ze voor een aanstormende vrachtwagen springen", aldus de wetenschapper.

De keerzijde van de medaille, aldus professor Gammie, is dat een hoog CRH-peil moeders ertoe kan brengen hun baby te mishandelen. De Amerikaanse onderzoekers voerden proeven uit op muizen, die injecties met CRH kregen, maar volgens Gammie gaan de resultaten ook op voor menselijke moeders.