Filmcomponist Elmer Bernstein (82) overleden

De Amerikaanse filmcomponist Elmer Bernstein is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. Bernstein schreef de muziek voor klassiekers als The Ten Commandments, The Magnificent Seven en To Kill a Mockingbird en werd veertien keer genomineerd voor een Oscar, twee jaar geleden nog voor Far From Heaven. Hij kreeg de onderscheiding slechts een keer, voor Thoroughly Modern Millie uit 1967.

AP Ned

Bernstein, een piano-wonderkind, studeerde compositie bij Aaron Copland in New York en vestigde zich in 1950 als filmcomponist in Hollywood. Zoals in die tijd gebruikelijk schreef hij overdadige, symfonische filmmuziek, maar als een van de eersten experimenteerde hij ook met andere stijlen. Zo gebruikte hij voor The Man with the Golden Arm, waarin Frank Sinatra een aan de heroïne verslaafde jazzmuzikant speelt, een jazzcombo, wat destijds behoorlijk revolutionair was.

"Het is een ding om muziek te schrijven die een film verstrekt, onderstreept", zei regisseur Martin Scorsese eens, "maar het is iets heel anders om muziek te schrijven die een film siert. Dat is wat Elmer Bernstein doet en in mijn ogen is dat zijn grootste gave." Bernstein componeerde ook de muziek voor onder andere Birdman of Alcatraz, The Great Escape, Ghost Busters, Mad Dog and Glory, My Left Foot, A River Runs Through It en The Gangs of New York.