Bliksem velt 31 koeien in Denemarken

Een Deense boer heeft dinsdag 31 van zijn 85 melkkoeien verloren toen de boom waar de dieren onder schuilden werd getroffen door de bliksem.

Belga

Boer Kurt Nielsen vond de dode dieren dinsdagmiddag na een uren durende storm op zijn land bij het Midden-Deense plaatsje Assing, op 270 kilometer ten westen van Kopenhagen. "Dit lijkt een van de grillen van de natuur", zei de geschokte boer tegen de Deense televisie. Hij vertelde erbij dat de bliksem dinsdagmorgen op verschillende plaatsen rond zijn boerderij was ingeslagen en dat als gevolg daarvan korte tijd de stroom was uitgevallen. Het Deens meteorologisch instituut telde dinsdag 5.808 blikseminslagen in Midden-Denemarken.

Volgens een plaatselijke dierenarts, die de door de bliksem getroffen dieren onderzocht, zijn de koeien allemaal een snelle dood gestorven. Volgens de Informatiedienst van Deense Verzekeringsmaatschappijen is het de eerste keer dat in Denemarken zoveel koeien tegelijk omkomen door een blikseminslag. Volgens Nielsen heeft zijn verzekeringsmaatschappij al toegezegd de omgekomen koeien en gemiste melkopbrengst te vergoeden.