Atletiek - Kim Gevaert mag hopen op 2 finales en 1 halve

Kim Gevaert, de koningin van de Belgische atletiek, begint vrijdagochtend om 10u32 (Belgische tijd) aan haar grote examen in het Olympisch stadion in Athene. Eerste competitie voor de Brabantse: 100 m; doelstelling: halve finale.

Belga

Enkele uren voor die eerste afspraak lijkt de Belgische atlete niet gestresseerd. "Ik ben kalm", geeft ze toe. Nog iets rustiger dan anders omdat haar chronisch probleem aan de achillespees haar momenteel geen last bezorgt. Na de stage van een week in Cyprus, "die heel goed verlopen is", bevestigt Gevaert dat ze er klaar voor is.

Na de 100 m volgt de 200 m, om met de 4x100 m af te sluiten, goed voor tien races in acht dagen. "Dat is niet teveel", antwoordt Gevaert aan diegenen die ongerust zijn over die opstapeling van inspanningen, waardoor ze mogelijk te vermoeid wordt. "Ik ben gewoon om de 100, de 200 en de aflossing te cumuleren op de grote competities. Ik ga dat niet veranderen omdat het de Spelen zijn."

De Belgische sprintster, vice-wereldkampioene op de 60 m indoor, is sinds de start van het seizoen al zeer regelmatig op de hectometer. Ze liep al drie keer 11.14 (Belgisch record) tussen begin juni en eind juli, maar beseft dat het zeer moeilijk zal zijn om de finale van de 100 m te bereiken. Ze staat met de veertiende seizoentijd genoteerd van alle deelneemsters. Na haar kwartfinale vorig jaar op het WK in Parijs, wil ze dit jaar toch graag doorstoten naar de halve finales.

"Een medaille is het doel van elke atleet die hier aanwezig is. Maar ik moet niet te hard gaan dromen. De 200 m (maandag en dinsdag, nvdr) is mijn favoriete nummer. Daarop kan ik mijn beste resultaat halen. Ik was halvefinaliste in Parijs. Hier de finale halen, zou bijzonder goed zijn", gaf ze toe. Ondanks dat ze de zesde tijd heeft van alle 55 deelneemsters, zal ze dan toch haar Belgisch record, dat ze liep op het Euro 2002 in München (22.53), moeten scherper stellen en onder de 22.50 lopen, zelfs dichtbij 22.40. Op het BK was ze met 22.55 er dit jaar al het dichtste bij.

Blijft daarna nog het dessert met de aflossingsploeg van vriendinnen, die de afgelopen twee jaren al fantastische resultaten neerzetten.