Ruitersport - Eventing: "Jury beging fout", volgens Duitsers

Volgens de Duitse ruiterdelegatie heeft de jury woensdag op de Olympische Spelen een "fout" begaan door de amazone Bettina Hoy een strafpunt te geven tijdens de eventingcompetitie voor ploegen.

Belga

Daardoor had het land de gouden medaille moeten afgeven aan Frankrijk, maar na een klacht is het goud nu weer in Duitse handen. "We mogen een fout van de jury niet in de schoenen schuiven van de amazone", zei Jens Adolphsen donderdag namens het Duits olympisch Comité, doelend op de twist die draait rond het loskoppelen van de chrono aan de startlijn van de jumping voor ploegen. Hoy overschreed die lijn een eerste keer, waarna door een zwenking de chrono een tweede keer begon te lopen.

In eerste instantie hield de jury rekening met de tweede chrono waardoor de Duitsers olympisch kampioen waren. Later, tijdens de competitie, baseerde de jury zich op de tweede chrono waardoor Hoy 14 strafseconden kreeg aangesmeerd, Duitsland naar de vierde plaats zakte en Frankrijk olympisch kampioen werd. Maar na een klacht is het goud nu weer voor de Duitsers.

Volgens Adolphsen verbiedt het reglement om een beslissing te wijzigen tijdens de competitie. "Het gaat om een onherroepelijke beslissing, zoals een strafschop in het voetbal".

Henri Sérandour, voorzitter van het Frans olympisch comité, heeft in een reactie al laten weten dat Frankrijk een uitleg eist voor de verandering. "Ik heb aan delegatieleider Jean-Michel Brun gevraagd dat hij alle details uit het dossier opvraagt: de beslissing van de rechters, die van de Beroepscommissie en die van de Internationale Ruitersportfederatie".

Sérandour voegde er aan toe geen polemiek te wensen. "Ik wil alleen weten waarom wij eerst het goud krijgen en het daarna weer moeten afgeven".

Frankrijk, Groot-Brittannië (3e) en de Verenigde Staten (4e) lieten al weten vrijdag een dossier neer te leggen bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).