Brugge verliest met 4-1 bij Shakhtar Donetsk

Club Brugge heeft woensdagavond op het veld van het Oekraïense Shakhtar Donetsk met 4-1 verloren in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League. Op 25 augustus staat de return in het Jan-Breydelstadion op het programma.

Belga

Shakhtar, in een offensieve 4-3-3 opstelling, begon furieus aan de partij. Zowel Marica, Vukic als Vorobei kregen mooie kansen, maar ze misten alle drie. Op het kwartier zette rechterverdediger Stoican voor vanop de flank. Marica verlengde slim en de Nigeriaanse spits Julius Aghahowa kopte de 1-0 voorbij doelman Butina.

Op de eerste Brugse kans was het wachten tot de 22e minuuut. Bosko Balaban, in de tweede voorronde goed voor 4 doelpunten tegen Lokomotiv Plovdiv, kraakte zijn schot na goed afleggen met het hoofd van Lange. Meer maakte een bleek Club in de eerste periode niet waar.

Donetsk, dat door coach Lucescu duidelijk met offensieve bedoelingen in het veld was gestuurd, creëerde tal van kansen om de score verder op te drijven. Kapitein Tymoshschuk stond enkele keren aan het kanon, en ook Aghahowa had de 2-0 aan de voet. Maar dé kans was nog voor verdediger Barcauan, die oog in oog met Butina op de Kroaat besloot.

Club-trainer Sollied zag dat zijn team verzoop en greep nog voor de rust in door Rune Lange te wisselen voor de snellere en op het natte veld wendbaardere Victor. Maar het bracht geen zoden aan de dijk. Het was integendeel Shakhtar dat net voor rusten via Vukic nog een unieke mogelijkheid kreeg, maar de middenvelder schoot naast. Dezelfde 22 acteurs begonnen aan de tweede helft. Shakhtar kreeg meteen een goede kans via Timoshschuk, maar zijn schot uit de tweede lijn zeilde naast.

In de 49e minuut toonde Victor met een knappe individuele actie waarom Sollied hem had ingebracht. Het schot van de Braziliaan stierf op de paal. Nog in dezelfde minuut zette Victor zich opnieuw door en bediende slim Balaban. De scherpschutter twijfelde niet en schoot de gelijkmaker binnen (1-1). In het met 25.000 toeschouwers volgelopen Olimpijski-stadion werd het akelig stil. Enkel de 26 meegereisde Clubfans feestten. Balaban mist wel de return door een tweede gele kaart.

Lucescu greep in en wisselde doelpuntenmaker Aghahowa voor een middenvelder, Srna. Deze toonde zich meteen met een goede voorzet waar Matuzalem net niet bijkon. Club had duidelijk vertrouwen opgedaan na de 1-1 en herstelde het evenwicht. Victor kwam zelfs heel dicht bij 1-2 maar hij faalde alleen voor de Tsjechische doelman van Shakhtar.

Twintig minuten voor tijd verloor Clubkapitein Timmy Simons centraal in de verdediging een zeldzaam duel en Marica profiteerde optimaal: 2-1. De thuisploeg vatte weer moed en in de 78e minuut lukte Vorobei na een mooie dribbel zelfs 3-1.

Sollied reageerde prompt en wisselde Verheyen en Ceh voor Saeternes en Stoica, maar veel haalde het niet uit. Het was Shakhtar dat nog scoorde via invaller Brandao die de 4-1 eindscore op het bord zette. In de 93e minuut miste Stoica nog een unieke kans op 4-2.

Club Brugge zal het op 25 augustus dus heel moeilijk krijgen om even goed te doen als twee seizoenen geleden. Toen schakelde het Donetsk in de derde voorronde uit met de strafschoppen nadat het tweemaal 1-1 was geworden. Lukt het toch nog, dan plaatst Club zich voor de derde opeenvolgende keer voor de Champions League, iets wat nog geen enkele Belgische ploeg Brugge voordeed.