OS 2004 - Judo: Cubaanse Savon stopt op einde van het jaar

De Cubaanse judoka Amarilys Savon, in Athene goed voor olympisch brons in de categorie tot -52 kg, stopt op het einde van het jaar met competitie. Dat raakte maandag bekend via de delegatie van de wereldkampioene. Enkele minuten nadat de 30-jarige atlete zondag brons had behaald tegen de Algerijnse Salima Souakri, had ze al aangegeven onmiddellijk te willen stoppen. Maar een dag later besliste ze eerst nog een ronde door Azië te maken, met toernooien in Korea en Japan.

De Cubaanse is nog steeds heel kwaad op zichzelf dat ze op drie seconden van het einde van de halve finale tegen de Japanse Yuki Yokosawa de concentratie verloor en alsnog de kamp, en de finale, uit handen moest geven. "Ze viel aan in plaats van af te wachten. En met de Japanse betekende dat ippon", aldus haar trainer, Ronaldo Veitia.

De wereldkampioene van 2003 heeft een rijkgevulde prijzenkast: brons op de Spelen van Barcelona '92 en Atlanta '96, en zilver op de WK's van Parijs '97 en Birmingham'99. In 2001 stopte ze een jaar omdat ze zwanger was. Nadien veranderde ze van categorie: van -48 kg naar -52 kg.

Nu in het nieuws