Soap rond Iraanse judoka duurt voort: hij weegt te veel

De soap rond de Iraanse judoka Arash Miresmaeili is nog niet ten einde. De tweevoudige wereldkampioen in de klasse tot 66 kg zal dan toch niet kampen tegen de Israëliër Ehud Vaks. Niet langer "uit sympathie met het Palestijnse volk", maar simpelweg omdat hij... teveel weegt.

Belga

"Miresmaeili weegt meer dan 66 kg en mag dus niet vechten", vertelde Michel Brousse, de directeur van de internationale judofederatie (IJF) zondag aan het Franse persagentschap AFP. De 23-jarige Miresmaeili gold als de topfavoriet in zijn klasse.

Miresmaeili zorgde eerder deze week voor heel wat opschudding toen hij aankondigde dat hij in zijn eerste kamp weigerde uit te komen tegen zijn Israëlische tegenstander Ehud Vaks "uit sympathie met het Palestijnse volk". Toen Miresmaeli met uitsluiting bedreigd werd, veranderde hij alsnog van idee.

De zaak kreeg bijzonder veel aandacht in de pers, gezien de status van Miresmaeili, die als tweevoudig wereldkampioen vrijdag voor zijn land de vlag mocht dragen bij de openingsceremonie.