Zachte auto moet voetgangers beschermen

In Amerika wordt hard gewerkt aan een nieuwe, bolvormige en gecapitonneerde auto die voetgangers moet beschermen en in drukke stadscentra bumper-aan-bumper (letterlijk dan) mogelijk moet maken, zo heeft de Sunday Times bericht. De wagen zou al tegen 2010 te koop kunnen zijn.

Belga

De zachte auto wordt ontwikkeld aan het Massachusetts Institute of Technology, waar naast de eigen ingenieurs ook toparchitect Frank Gehry, een neuroloog en een raketingenieur aan het project meedoen. Bouwer wordt autoreus General Motors.

Het gaat om een ronde wagen zonder scherpe hoeken, volgepropt met technologische snufjes. Zo wordt de bestuurder automatisch weggeleid van opstoppingen, verandert de auto van kleur bij het naderen van een gevaarlijk punt en gebeurt het zoeken naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats automatisch.

De auto zal worden aangedreven door een hybride motor, die zowel op benzine als op elektriciteit kan rijden - hoewel ook het gebruik van waterstof niet wodt uitgesloten. Het metalen kader zal worden bedekt met een huid die bestaat uit honderden, met lucht gevulde, kussentjes. Die zouden niet alleen voetgangers moeten bescermen maar ook de mogelijkheid scheppen dat auto's als het heel druk is letterlijk tegen elkaar rijden zonder kans op beschadiging. Dat zou meer auto's op hetzelfde stuk weg of straat kunnen laten rijden en daarmee de mobiliteit verbeteren. Een eerste prototype wordt pas in 2006 gebouwd.