Referendum Venezuela: Chavez belooft stabiliteit op oliemarkten

De Venezolaanse regering zal "de stabiliteit op de internationale oliemarkten garanderen". Dat heeft president Hugo Chavez beloofd. Chavez won maandagochtend een referendum over zijn mandaat met 58,25 procent van de stemmen.

Belga

"Aan de lidstaten van de Organisatie van olieproducerende en -exporterende landen (OPEC, nvdr) zeg ik dat mijn regering de stabiliteit van de mondiale oliemarkten zal garanderen (...) met het oog op de bescherming van de belangen van onze volkeren", verklaarde Chavez tijdens zijn overwinningstoespraak. Venezuela is het enige Latijns-Amerikaanse land dat lid is van de OPEC. Het land produceert 3,1 miljoen vaten ruwe olie per dag en is de vijfde belangrijkste producent van het zwarte goud in de wereld. De inkomsten uit olie zijn goed voor bijna de helft van de nationale begroting van Venezuela.

Na het bekendraken van de uitslag van het referendium, daalde de prijs van ruwe olie op de internationale markten maandagochtend. Op de Londense termijnmarkt werd een vat Brent-olie voor levering in september een halve dollarcent goedkoper tot 43,47 dollar. In New York zakte de prijs bij de elektronische handel 18 dollarcent tot 46,40 dollar per vat. De voorbije dagen werden nog absolute recordprijzen betaald uit vrees voor bevoorradingsproblemen.

Nu in het nieuws