Twee verdachten diamantdiefstal opgepakt

De Belgische justitie heeft met behulp van DNA-materiaal twee verdachten van de geruchtmakende diefstal in het Antwerpse Diamant Museum van vorig jaar weten op te sporen.

AP Ned

De mannen, beiden uit het voormalige Joegoslavië, zijn in voorlopige hechtenis geplaatst. De politie zoekt nog naar een derde verdachte, die vermoedelijk een vrouw is. De buit is nog zoek.

De DNA-sporen werden gevonden op spullen die de verdachten in het museum hadden achtergelaten. Een van hen kon worden opgespoord in Oostenrijk, de andere in Spanje. Oostenrijk leverde de arrestant uit aan België. Spanje houdt de ander zelf vast, omdat er ook daar een onderzoek tegen hem loopt.

De diefstal schokte vorig jaar de diamantwereld. Het museum was in mei 2002 heropend nadat nieuwe veiligheidsvoorzieningen waren getroffen. In november 2003 liepen beide verdachten echter gewoon als bezoeker naar binnen, haalden een moker tevoorschijn, vernielden twee vitrines op een tentoonstelling van Art Deco-diamanten en gingen er via een nooduitgang met een aanzienlijke buit vandoor.

Nu in het nieuws