Openingsceremonie Spelen ode aan oude en moderne Griekenland

Print
De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene was vrijdagavond gedurende drie en een half uur een grote olympische ode aan het antieke en het moderne Griekenland.
 
Het is de tweede keer dat Griekenland, in de Oudheid de wieg van het olympisme, de moderne Spelen ontvangt. De allereerste moderne Spelen vonden in 1896 ook al in Athene plaats.
 
De boodschap van de ceremonie was de "promotie van een cultureel erfgoed", maar ook "het verheerlijken van de successen van het moderne Griekenland en haar mogelijkheden", vertelde de voorzitster van het organisatiecomité, Gianna Angelopoulos-Daskalaki.
 
Na het schouwspel eerde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), onze landgenoot Jacques Rogge, in zijn toespraak de Grieken, aan wie "de mensheid dit prachtig avontuur van de Olympische Spelen te danken heeft".
 
Verder riep de Oost-Vlaming de 10.500 atleten op om zich eerlijk te gedragen in hun veroveringstocht van de 301 te verdelen podiums. "Atleten, geef ons, via jullie gedrag, reden om van de sport te houden", vroeg hij. "Onze wereld heeft nood aan vrede, tolerantie en broederschap".
MEEST RECENT