Kenteris en Thanou misten ook dopingcontrole in Chicago

Vrijdag werd bekend dat de Internationale Atletiekfederatie IAAF enkele dagen geleden al een disciplinaire procedure opstartte tegen Costas Kenteris en Ekaterini Thanou. De twee Griekse atleten, die donderdag in Athene niet kwamen opdagen voor een antidopingcontrole, konden afgelopen week in Chicago al niet gevonden worden voor een controle buiten competitie. Dat meldde Istvan Gyulaï, Secretaris-generaal van de IAAF, vrijdag.

Belga

"Enkele dagen geleden trachtte het Wereldantidopingagentschap (WADA) hen te testen in Chicago, maar de twee atleten bevonden zich niet waar ze verondersteld werden te zijn. Het WADA maakte ons een rapport op en wij hebben daarop een procedure opgestart", verklaarde Gyulaï. "Blijkbaar had het duo besloten om een dag eerder dan voorzien naar Athene te trekken en waren ze niet officieel op de hoogte gesteld van de controle", besloot Gyulaï.

IOC-voorzitter Jacques Rogge wil echter niet van recidivisme spreken. Hij onderstreepte dat de twee controles waarop de atleten, al dan niet vrijwillig, in gebreke bleven, door verschillende instanties werden uitgevoerd en dat beide zaken gescheiden behandeld moeten worden. "Het IOC is tijdens de Spelen verantwoordelijk voor de controles binnen en buiten competitie, maar is niet bevoegd voor wat zich voor de Spelen afspeelde. Het is dan ook niet de bedoeling dat we onze beslissing laten beïnvloeden door wat in het verleden gebeurde", verklaarde onze landgenoot.