Olympische Spelen beginnen vanavond

Om 19.45 uur Belgische tijd begint in Athene de openingsceremonie van de Spelen van de 28ste Olympiade. De tienduizend beste atleten uit de vier windstreken en zes continentenn troepen samen in Athene voor het vierjaarlijkse hoogfeest van de sport.

kdejager

"Henin wilde zo graag de vlag dragen, maar wij hebben geoordeeld dat het niet verstandig zou zijn. De openingsceremonie duurt heel lang. Onze atleten vertrekken al in het dorp omstreeks 16.00u en keren niet terug voor 2.00u 's nachts. Voor Justine, die enkele uren later in actie komt, zou dat te vermoeiend zijn. Haar prestatie zou eronder kunnen lijden. Vandaar dat wij besloten hebben om de eer te laten aan Jean-Michel Saive. Justine ging akkoord met deze beslissing."

Delegatieleider Robert Van de Walle bracht gisteren op de persconferentie bij de Belgische ambassadeur dus onverwacht nieuws. Hij deed dat heel diplomatisch.

"Alle partijen konden zich makkelijk in dit compromis vinden", zei hij. Klopt niet helemaal. Henin heeft er moeite mee gehad. Maar is gezwicht voor het standpunt van haar coach Carlos Rodriguez. "Ik adviseer, maar zij beslist", had die één dag eerder nog gezegd. Wat in dit geval niet is gebeurd. Maar een verstandige beslissing lijkt het ons wel.

Jean-Michel Saive heeft zich niet laten smeken. Aanvankelijk was gepland dat hij zondag zou overvliegen aangezien hij pas op 17 augustus in competitie treedt. Zijn afreisdatum is veranderd in vandaag.

Saive kent de job. Hij heeft de Belgische driekleur al eerder gedragen. Hij is ook de meest representatieve figuur, met een palmares dat respect afdwingt. In Athene is hij al aan zijn vijfde Spelen toe.

In totaal zal de Belgische delegatie vanavond met 45 leden achter Saive stappen. Daaronder een twintigtal atleten, want al diegenen die de eerstkomende dagen aan hun competitie beginnen, zijn vrijgesteld. Anderen zijn nog niet gearriveerd.