Kenteris en Thanou nog steeds in ziekenhuis

De Griekse atleten Costas Kenteris en Ekaterini Thanou, die donderdag niet kwamen opdagen voor een verplichte dopingcontrole en later op de avond gewond raakten bij een verkeersongeval, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Dat heeft het Griekse ministerie van Media meegedeeld. Om 12u00 Belgische tijd volgt er een nieuwe mededeling.

Belga

Keneteris, de regerende olympische kampioen op de 200 meter, liep volgens het ministerie bij het motorongeluk een hoofdwonde, een gekneusde nekwervel, kneuzingen aan beide knieën en schrammen op het rechterbeen op. Thanou, de Europees kampioene van 2002 op de 100 meter (voor Kim Gevaert, nvdr) en winnares van het zilver in Sydney, heeft last van kneuzingen aan de buik, haar rechterkuit en de adductoren van haar rechterbeen. De twee waren met een van hun trainer geleende motor op weg naar het olympisch dorp, toen ze ten val kwamen.

De twee worden normaal gezien gehoord door de disciplinaire commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Atleten die vrijwillig dopingtests ontlopen riskeren zware sancties. Een dopingtest niet afleggen is immers gelijkgesteld aan een positieve controle.

Als de atleten schuldig bevonden worden wacht hen een schorsing en uitsluiting van de Olympische Spelen. Dat zou dan een flinke schok voor het gastland en een van de grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de Spelen betekenen. In de Griekse pers wordt met grote verontwaardiging gereageerd op de gebeurtenissen.

De 31-jarige Costas Kenteris werd vier jaar terug totaal onverwacht olympisch kampioen op de 200 meter. In de jaren die daarop volgden was hij nauwelijks aan het werk te zien op de grote internationale wedstrijden. In 2001 werd hij wel wereldkampioen en in 2002 Europees kampioen. Kenteris werd genoemd als de man die vanavond het olympisch vuur zou mogen aansteken. De 29-jarige Ekaterini Thanou won in Sydney zilver op de 100 meter en werd in 2002 Europees kampioene op die afstand. De twee zijn in hun land immens populair.

In de internationale atletiekwereld genieten de Griekse atleten een bedenkelijke reputatie. De Griekse atleten waren de voorbije jaren zo goed als onvindbaar voor de dopingcontroleurs van de internationale atletiekfederatie (IAAF). Kenteris meldde zich vorig jaar op het WK in Parijs op het allerlaatste moment af met een blessure, waarvan de Griekse officials niet eens het bestaan kenden.