Tal van personaliteiten wonen openingsceremonie Spelen bij

Op de openingsceremonie van de Olympische Spelen, vrijdagavond in het olympisch stadion in Athene, zullen heel wat gekroonde hoofden (waaronder koning Albert II), presidenten, eerste ministers en wereldleiders aanwezig zijn. Er zijn dan ook nooit eerdere geziene veiligheidsmaatregelen getroffen om al deze hoogwaardigheidsbekleders te beschermen voor deze eerste Spelen na de aanslagen van 11 september 2001.

Belga

Grote afwezige in Griekenland is de Amerikaanse president, George W. Bush. Hij wordt vertegenwoordigd door zijn vader, ex-president George Bush, die zijn echtgenote Barbara en de twee dochters van George W., Jenna en Barbara, meebrengt.

De Britse eerste minister Tony Blair zal wel aanwezig zijn. Zijn echtgenote en kinderen ontbreken evenwel op het appel, want zij zijn op vakantie.

Een hele horde presidenten zakt ook af naar Athene. Een greep uit het aanbod: de Duitser Horst Koehler, de Italiaan Carlo Azeglio Ciampi, de Pool Aleksander Kvasnievski, de Tsjech Vaclav Klaus, de Roemeen Ion Iliescu, de Servisch-Montenegrijn Svetozar Marovic en de Letse Vaira Vike-Freiberga.

De belangrijkste Afrikaanse gezagsdrager is de Malagassische president Marc Ravalomanana.

De Spaanse koningin Sofia, zus van de Griekse oud-koning Constantijn, is ook van de partij. Zij krijgt bovendien een belangrijke rol te vervullen tijdens de plechtigheid. Andere leden uit koninklijke families die er zullen zijn: de Deense kroonprins Frederik en zijn verloofde prinses Mary, en de Noorse kroonprins Haakon. Aanwezige regeringsleiders zijn onder andere de Noorse eerste minister Kjell Magne Bondevik, de Litouwer Algirdas Brazauskas, de Let Indulis Emsis, de Bosniër Adnan Terzic en de Albanees Fatos Nano.

Sommigen, zoals de Russische president Vladimir Poetin, de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en prins Masahito - broer van de Japanse keizer - zullen niet aanwezig zijn, maar plannen wel een bezoek aan Athene tijdens de Spelen.

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan lanceerde in de Griekse krant Ethnos overigens een oproep van "vrede, goede wil en verbondenheid voor en tussen alle wereldleiders."