Overzicht van de 25 leden van de nieuwe Europese Commissie

Een overzicht van de leden van de nieuwe Europese Commissie:

AP Ned
 • PORTUGAL: JOSÉ MANUEL BARROSO (48), voorzitter. Werd in 2002 premier van Portugal. Was gastheer van een bijeenkomst voor de aanval op Irak op de Azoren waar de Amerikaanse president Bush, de Britse premier Blair en de toenmalige Spaanse premier Aznar elkaar ontmoetten. Voorstander van integratie binnen en uitbreiding van de Europese Unie; bevreesd voor een al te grote rivaliteit met de Verenigde Staten. Werd in juni door de Europese staatsleiders gekozen als compromisfiguur nadat een aantal grote landen elkaars kandidaten had afgewezen.
 • DUITSLAND: GÜNTER VERHEUGEN (60), ondernemingsbeleid en industrie. Vice-voorzitter. Een van de slechts drie leden uit de vorige commissie die terugkeert voor een nieuwe volledige termijn van vijf jaar. Kreeg veel lof voor zijn rol bij de uitbreiding van de EU van vijftien naar vijfentwintig leden. Sinds 1982 lid van de SPD van bondskanselier Gerhard Schröder. Is in feite buitenlandse-zakenspecialist, maar Schröder wilde voor hem een belangrijke economische portefeuille.
 • ESTLAND: SIIM KALLAS (55), administratieve zaken, interne audit en fraudebestrijding. Vice-voorzitter. Was in de jaren '90 premier, minister van financiën, minister van buitenlandse zaken en voorzitter van de centrale bank. Vertrok in mei naar Brussel om er de commissaris voor economische en monetaire zaken te assisteren.
 • FRANKRIJK: JACQUES BARROT (67), transport. Vice-voorzitter. Fervent aanhanger van Frans president Chirac. Werd in de lente van dit jaar commissaris voor regionaal beleid toen Michel Barnier naar Parijs werd teruggehaald om er minister van buitenlandse zaken te worden. Ondanks een politieke carrière van bijna veertig jaar niet erg bekend in Frankrijk. Bekleedde diverse ministersposten in conservatieve kabinetten en werd in juni 2002 fractieleider van de UMP in het Franse parlement.
 • ITALIË: ROCCO BUTTIGLIONE (56), justitie, vrijheid en veiligheid. Vice-voorzitter. Christen-democraat die minister van Europese aangelegenheden was totdat hij vorige maand verrassend werd gekozen om Mario Monti op te volgen als commissaris voor concurrentiebeleid. Buttiglione is hoogleraar politieke filosofie en onderhoudt nauwe banden met het Vaticaan. Spreekt behalve Italiaans ook Engels, Frans, Duits, Portugees en Pools.
 • ZWEDEN: MARGOT WALLSTROM (48), institutionele betrekkingen en communicatie. Vice-voorzitter. Bekleedde diverse ministersposten in Zweden voordat ze in 1999 commissaris voor milieu werd. Werd genoemd als mogelijk toekomstig premier, maar werd deze maand door de huidige premier en partijgenoot Persson voorgedragen voor een tweede ambtstermijn als commissaris.
 • BELGIË: LOUIS MICHEL (56), ontwikkelingszaken en humanitaire hulp. Partijleider van de Franstalige liberalen in België. Van 1999 tot vorige maand Belgisch minister van buitenlandse zaken. Staat bekend om zijn uitgesproken standpunten en schaarde zich vaak achter Frankrijk in de kritiek op het Amerikaanse beleid in onder meer Irak.
 • CYPRUS: MARKOS KYPRIANOU (44), gezondheids- en consumentenbescherming. Specialist in internationaal recht, studeerde in Athene, Cambridge en Harvard. Voormalig parlementslid en minister van financiën sinds vorig jaar, totdat hij naar Brussel trok om er de commissaris voor begroting te assisteren.
 • DENEMARKEN: MARIANN BOEL FISCHER (61), landbouw, plattelandsontwikkeling. Was minister van landbouw, voedsel en visserij sinds 2001. Parlementslid sinds 1990 voor de liberale partij van premier Rasmussen.
 • FINLAND: OLLI REHN (42), uitbreiding. Sinds vorig jaar economisch beleidsadviseur van de Finse premier. Werd vorige maand aangewezen om Erkki Liikanen op te volgen als commissaris voor ondernemingsbeleid en informatiemaatschappij. Liikanen verliet die post om gouverneur van de Bank van Finland te worden.
 • GRIEKENLAND: STAVROS DIMAS (63), milieu. Verving in maart Anna Diamantopoulou als commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, nadat zij als parlementslid was gekozen. Werkte in de jaren '70 voor de Wereldbank en is sinds 1977 conservatief parlementslid. Was minister van handel, industrie en landbouw in diverse conservatieve regeringen.
 • GROOT-BRITTANNIË: PETER MANDELSON (50), handel. Parlementslid sinds 1992. Was een van de topadviseurs van premier Tony Blair toen diens Labour-partij opschoof naar het centrum van het politieke spectrum. Mandelson stapte tweemaal op als lid van de regering, eerst vanwege een controverse over een persoonlijke lening van een vooraanstaand Labour-politicus, daarna wegens zijn betrokkenheid bij een schandaal over de verstrekking van Britse paspoorten aan Indiase industriëlen. Is ook omstreden binnen zijn eigen partij. Volgens analisten werd hij voorgedragen als commissaris omdat een derde functie als kabinetslid als te controversieel zou worden beschouwd.
 • HONGARIJE: LASZLO KOVACS (65), energie. Hongaars minister van buitenlandse zaken en voorzitter van de regerende Socialistische partij.
 • IERLAND: CHARLIE McCREEVY (54), interne markt en diensten. Is minister van financiën sinds 1997, een periode waarin Ierland zich wist te profileren als de meest dynamische economie van alle 25 lidstaten. Verzette zich hevig tegen pogingen van Frankrijk en Duitsland om zakelijke belastingen te harmoniseren, wat Ierland zou dwingen om de relatief lage belasting te verhogen. Zijn opgewekt karakter, voorliefde voor gokken en stijl van levensgenieter leverden hem de bijnaam 'Champagne Charlie' op. Was voorheen minister van toerisme, handel en sociale zorg.
 • LETLAND: INGRIDA UDRE (45), belastingen en douane. Lid van de regerende conservatieve Groenen- en Boerenunie. Was in 1999 minister van economie. Het besluit om haar voor te dragen zorgde voor controverse in Letland omdat ze daarmee de plaats innam van een onafhankelijke politicus die in januari al door de vorige Letse regering was aangewezen om commissaris te worden.
 • LITOUWEN: DALIA GRYBAUSKAITE (48), begroting. Werkte mee aan de onderhandelingen over de toetreding van Litouwen tot de EU. Was minister van financiën sinds 2001 totdat zij dit jaar naar Brussel trok om er te werken voor de commissaris van onderwijs en cultuur. Is ook expert in karate.
 • LUXEMBURG: VIVIANE REDING (53), informatiemaatschappij en media. Oud-journaliste, was parlementslid van 1979 tot 1989 en daarna lid van het Europees parlement totdat ze in 1999 commissaris voor onderwijs en cultuur werd.
 • MALTA: JOE BORG (52), visserij en maritieme zaken. Was minister van buitenlandse zaken totdat hij dit jaar in het kader van de EU-uitbreiding naar Brussel verhuisde. Werkte er voor de commissaris voor ontwikkelingszaken en humanitaire hulp.
 • NEDERLAND: NEELIE KROES (53), concurrentiebeleid. Was Nederlands minister van verkeer en waterstaat van 1982 en 1989. Was van 1991 tot 2001 president van de Universiteit Nijenrode. Is momenteel commissaris bij diverse multinationals zoals Volvo en Thales.
 • OOSTENRIJK: BENITA FERRERO-WALDNER (55), externe betrekkingen en nabuurschapsbeleid. Voormalig diplomate die in 1994 hoofd protocol werd bij de Verenigde Naties. In 2000 werd zij benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Is lid van de regerende conservatieve Volkspartij van kanselier Schüssel.
 • POLEN: DANUTA HÜBNER (56), regionaal beleid. Leidde de onderhandelingen over de toetreding van Polen tot de EU. Was sinds juni 2003 minister van Europese zaken totdat ze dit jaar naar Brussel kwam, waar ze aan de slag ging voor de commissaris voor handel.
 • SLOVAKIJE: JAN FIGEL (44), onderwijs, cultuur, opleiding en meertaligheid. Christen-democratisch parlementslid tot 1998, waarna hij de onderhandelingen over de toetreding tot de EU leidde. Ging dit jaar naar Brussel om assistent te worden van commissaris voor ondernemingsbeleid en informatiemaatschappij.
 • SLOVENIË: JANEZ POTOCNIK (46), wetenschap en onderzoek. Was minister van Europese zaken sinds 2002 en leidde de onderhandelingen over de toetreding tot de EU. Trok dit jaar naar Brussel om er te werken voor de commissaris voor uitbreiding.
 • SPANJE: JOAQUIN ALMUNIA (56), economische en monetaire zaken. Socialistisch parlementslid sinds 1979. Werd in april naar Brussel gestuurd om er Pedro Solbes op te volgen als commissaris voor economische en monetaire zaken. Solbes werd minister van financiën in de nieuwe Spaanse regering.
 • TSJECHIË: VLADIMIR SPIDLA (53), werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. Trad in juni af als premier en leider van de sociaal-democraten na de povere resultaten in de Europese verkiezingen. Was eerder minister van werkgelegenheid en sociale zaken.