Barroso gunt economische macht aan kleinere lidstaten

José Manuel Barroso, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, heeft de portefeuilles verdeeld. De nieuwe Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes kende hij een hoofdprijs toe. De oud-minister van verkeer en waterstaat kreeg concurrentiebeleid toegewezen, volgens kenners misschien wel de zwaarste post die er is.

AP Ned

Barroso maakte donderdag de precieze portefeuilleverdeling bekend. De Europese grootmachten Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk kregen belangrijke posten toebedeeld. De Duitser Günter Verheugen wordt eurocommissaris van industrie, de Brit Peter Mandelson krijgt de portefeuille handel en de Fransman Jacques Barrot transport. Maar opvallend is dat hij afgevaardigden van kleinere landen de belangrijkste economische posten gunt. Behalve Nederland kregen ook Ierland (interne markt) en Letland (belasting en douanezaken) economische portefeuilles.

Kroes gaat als opvolgster van de Italiaanse Mario Monti de strijd aan tegen onder meer kartelvorming en ongeoorloofde staatssteun. De VVD-politica krijgt het laatste woord over grote fusies. "Ze heeft veel ervaring als lid van een regering en is ook vertrouwd met het bedrijfsleven", zei Barroso. Kroes is commissaris bij tal van grote bedrijven en stond tien jaar aan het hoofd van de economische Universiteit Nijenrode. "Ze kent de particuliere sector", zei Barroso. "Ik denk dat het belangrijk is om iemand te hebben die zeer vertrouwd is met de particuliere sector."

De Ierse minister van financiën Charlie McCreevy wordt eurocommissaris voor interne markt, een positie die Frits Bolkestein de afgelopen jaren bekleedde. De Italiaan Rocco Buttiglione krijgt justitie. De Belgische oud-minister Louis Michel krijgt ontwikkelingszaken en humanitaire hulp.

De Commissie telt voor het eerst 25 leden en kent uitzonderlijk veel politieke zwaargewichten. Drie oud-premiers, vijf ministers van buitenlandse zaken drie ministers van financiën maken van deel uit van Barroso's team. De nieuwe commissie treedt op 1 november aan voor een periode van vijf jaar.