Michel tevreden met functie

Louis Michel stelt donderdag zeer verheugd te zijn dat hij binnen de Europese Commissie de portefeuille Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp mag beheren. Hij lanceert al enkele ideeën en pleit voor een betere verstandhouding tussen Europese Commissie en Europees parlement.

Belga

Michel heeft zijn voorkeur voor de bevoegdheden nooit onder stoelen of banken gestoken. Met zijn portefeuille kan hij verder ijveren voor vrede en ontwikkeling in Afrika.

"Ik zal verder bijzondere aandacht blijven besteden aan Afrika, ook al zal ik me niet enkel tot dat deel van de wereld richten. Ik zal er in elk geval voor zorgen dat Afrika niet vergeten wordt", verklaarde Michel donderdag na de officiële bekendmaking van de samenstelling van de Europese Commissie door voorzitter José Manuel Barroso.

Volgens Michel hebben zijn Centraal-Afrika-beleid en de goede contacten die hij als minister van Buitenlandse Zaken ontwikkeld heeft in de Caraïben een belangrijke rol gespeeld in de keuze van Barroso.

De opvolger van Busquin ziet zich in de nabije toekomst ook als de belangrijkste medewerker van de toekomstige Europese minister van Buitenlandse Zaken Javier Solana. Dat Michel goed opschiet met Solana is een belangrijk voordeel bij de uitoefening van zijn mandaat, luidt het.

Solana is momenteel de Hoge EU-vertegenwoordiger voor het Buitenland Beleid. Eenmaal de Europese grondwet door alle lidstaten is geratificeerd, wordt hij de eerste Europese minister van Buitenlandse Zaken.

Michel benadrukt donderdag ook dat de Europese Commissie heel wat sterke persoonlijkheden telt. Hij hoopt dat dat ook betekent dat de Commissie zich meer politiek zal opstellen.

Michel lanceert al enkele denkpistes voor de toekomst. Hij gaat zijn collega's binnen de Commissie onder meer vragen na te denken over het nut om KMO's in ontwikkelingslanden te stimuleren. Dat moet voor meer politieke stabiliteit vormen. "Hoe meer mensen er zijn die iets te verliezen hebben, hoe groter de nood aan politieke stabiliteit", meent Michel.

De toekomstige Europese Commissaris dringt ook aan op een betere verstandhouding tussen Commissie en parlement. Hij wil daar naar eigen zeggen een steentje toe bijdragen. Michel is tevens van plan om meer in contact te treden met de nationale parlementen.

"Ik ben bereid het beleid van de Europese Commissie inzake Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp te gaan uitleggen in de nationale parlementen. Dat moet voor meer convergentie zorgen tussen het beleid van de Commissie en dat van de verschillende lidstaten", dixit Michel.