Denemarken verbiedt verrijkt Kellogg's ontbijt

Denemarken verbiedt een reeks ontbijtproducten van de Amerikaanse firma Kellogg. Het gaat onder meer om nieuwe, verrijkte versies van ontbijtgranen als Kellogg's Corn Flakes, Rice Crispies en Special K, die volgens de Deense gezondheidsdienst schadelijk kunnen zijn als ze vaak worden gegeten.

AP Ned

Kellogg reageerde verbijsterd op het verbod, dat woensdag wereldkundig werd gemaakt. De producten worden in veel landen gewoon verkocht.

De achttien verboden producten - twaalf cornflakes-achtige producten en zes graanrepen - zouden in de nabije toekomst op de markt worden gebracht. Kellogg wilde de producten verrijken met onder meer ijzer, calcium, vitamine B6 en foliumzuur. De gewone variant van de ontbijtgranen mag wel gewoon worden verkocht.

De Deense gezondheidsdienst voert aan dat regelmatige consumptie van de verrijkte granen bij kinderen lever- en nierschade kan veroorzaken. Ook ongeboren kinderen lopen gevaar als de moeder veel ontbijtgranen eet tijdens haar zwangerschap.

Het recept voor de verrijkte granen in Europa verschilt een beetje van het recept dat in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Daar staan verrijkte granen al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw op het menu. Kellogg hoopt een regeling te kunnen treffen met de Deense regering.