Anabole steroïden breken weerstand tegen kanker

Het gebruik van anabole steroïden tast het immuunsysteem aan en kan op termijn kanker tot gevolg hebben. Dat blijkt uit een zopas verschenen onderzoek van Australische wetenschappers, waarbij 24 atleten vrijwillig anabole steroïden kregen toegediend.

kdejager

BR> Na amper zes weken was het immuunsysteem 20 procent minder weerbaar dan voor het onderzoek.

Net voor aanvang van de Olympische Spelen, komt het team van Australische onderzoekers met een spraakmakend onderzoek. Voor het eerst is aangetoond dat het gebruik van anabole steroïden het immuunsysteem ernstig aantast en in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn. “Dat het immuunsysteem wordt aangetast door harde training was al bekend”, reageert sportdokter Chris Goossens, “maar het effect van anabole steroïden op ons afweersysteem is nog niet onderzocht.”

De resultaten verbazen dokter Goossens echter niet. “Je lichaam wordt zwakker als je traint. Je put dieper in je reserves. Een verminderde weerstand, geeft aanleiding tot virale infecties en uiteindelijk kanker.” Voor het onderzoek kreeg een groep van 24 atleten gedurende zes weken vrijwillig een dosis anabole steroïden toegediend. Er werd een opvallende afwijking vastgesteld, waarbij het immuunsysteem 20 procent minder weerbaar bleek dan voor het onderzoek. “Anabole steroïden zijn erg populair bij topatleten”, zegt Goossens. “Ze worden nu zelfs vaker gebruikt dan vroeger. Ook door atleten in ons land.”

Bij een normale toediening blijven de anabole steroïden 12 maanden in het bloed zitten. “Maar atleten hebben daar iets op gevonden.Als ze een kleine hoeveelheid van verschillende steroïden nemen, zijn de drugs na zes dagen niet meer op te sporen in het bloed, terwijl ze een even versterkende effect hebben.”