Alternatief filmcircuit Zebracinema breidt uit in Limburg

Zebracinema, het Limburgse filmcircuit dat de 'betere' film onder de aandacht brengt, overstijgt alle verwachtingen. In 1996 ging Zebracinema als kleinschalig project van start in Hasselt. Vorig jaar kochten 20.000 filmliefhebbers een ticket voor een voorstelling in één van de vijf Limburgse locaties.

Belga

Vanaf 1 september stapt ook het cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden mee in het project, zo meldt gedeputeerde van cultuur Jos Claessens (VLD).

Zebracinema werd in het leven geroepen omdat Limburg als enige Vlaamse provincie niet over een zogenaamde 'arthousebioscoop' zoals de Cartoon's in Antwerpen, Lumière in Luik, Actor's Studio in Brussel en Studio Skoop in Gent beschikte. Het Limburgse alternatieve filmcircuit heeft extra aandacht voor de Europese film en wereldcinema en laat jonge, beloftevolle regisseurs aan bod komen.

Volgens Claessens treedt Zebracinema niet in concurrentie met de grotere bioscoopcomplexen aangezien er 40 'goede' films op jaarbasis worden vertoond en elke film gedurende 20 dagen in de huidige zes locaties circuleert. Zebracinema is momenteel te zien in het Casino in Beringen, in het Dommelhof in Neerpelt, in het cultureel centrum De Velinx in Tongeren, in de Bogaard in Sint-Truiden, in het kunstencentrum Z33 in Hasselt en in Achterolmen in Maaseik.

Elke Zebrafilm trekt gemiddeld 90 bezoekers. Volgens de cultuurgedeputeerde is dit een bewijs dat er wel degelijk nood is aan een alternatief filmcircuit in Limburg.