Meerderheid Amerikanen heeft geen vertrouwen in economisch beleid Bush

Een meerderheid van de Amerikanen heeft weinig vertrouwen in het economische beleid van president George Bush, blijkt uit een donderdag gepubliceerde opiniepeiling.

AP Ned

Van de ondervraagden in de peiling van het Pew Research Center for the People & the Press onder ruim vijftienhonderd volwassenen zegt 52 procent het economische beleid van Bush af te keuren en 42 procent het eens te zijn met de economische koers van de president.

Het vertrouwen in de economie in de werkgelegenheid is laag. Veel van de ondervraagden vinden de huidige economische situatie onzeker. Vooral veel stemmers die voor de komende presidentsverkiezingen nog niet zeggen te hebben gekozen tussen Bush en zijn Democratische rivaal John Kerry zeggen weinig vertrouwen te hebben in de economie. Dat is een domper voor de zittende president, die in de meeste peilingen een lichte achterstand heeft op Kerry en een deel van deze 'swing voters' in zijn kamp zal moeten zien te krijgen.

De binnenlandse economie en de hoge benzineprijs vinden de meeste Amerikanen belangrijker dan de oorlog in Irak en het terreuralarm van de regering, dat de afgelopen maanden heen en weer pendelt tussen geel en oranje. Slechts drie op de tien ondervraagden zegt het terreuralarm nauwkeurig te volgen.

Volgens de Pew-peiling heeft Kerry een voorsprong van 2 procent op Bush, een voorsprong binnen de foutmarge van de peiling zodat sprake is van een nek-aan-nek-race.