Definitief groen licht voor Ikea-vestiging Anderlecht

Ikea heeft een definitieve vergunning gekregen voor een vestiging in Anderlecht. Het interministerieel comité heeft donderdag daarvoor het licht op groen gezet. Dat meldt de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo), die de beslissing betreurt.

Belga

Ikea kreeg de vergunning voor Anderlecht na een beroepsprocedure bij het interministerieel comité (met daarin de ministers Sabine Laruelle, Marc Verwilghen, Renaat Landuyt en Brussels minister Benoît Cerexhe). Eerder al kreeg het dossier tweemaal een negatief advies van het distributiecomité en één positief advies.

Unizo wijst erop dat het de derde vestiging is van de Zweedse meubelreus in het Brusselse, naast de Ikea in Ternat en Zaventem. De ondernemersorganisatie vreest een negatieve impact op de handel in het centrum van Brussel, maar ook voor de handelskernen van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen.

Ook de tewerkstelling lijdt onder de nieuwe vestiging, luidt het bij Unizo. "Per vestiging komen er 350 jobs bij, maar verdwijnen er ook 400 jobs in de meubeldetailhandel, -productie en distributie", aldus Unizo-adviseur Michiel Verhamme.

In het kader van de Ikea-wet pleit Unizo voor een globale en objectieve visie op de detailhandel en dus voor een regionalisering van de wet op de handelsvestigingen. Er dient ook een koppeling te gebeuren met ruimtelijke ordening en kernversterkend beleid, luidt het bij de ondernemersorganisatie.