Miko verwerft volle eigendom van Britse distributeur Cornish Coffee

Het koffie- en kunststofverpakkings- bedrijf Miko uit Turnhout heeft de volle eigendom verworven van het Engelse Cornish Coffee Ltd. Dat heeft de groep donderdag meegedeeld.

Belga

Miko was al voor de helft eigenaar van deze koffiedistributeur. De volle overname is volgens Miko een logische stap in de groeistrategie die de groep voor Engeland heeft uitgestippeld. Cornish Coffee bestrijkt vooral het graafschap Cornwall. Het bedrijf, gevestigd in Redruth, is actief in de out-of-home market, het segment dat de horeca, bedrijven en kantoren bestrijkt. Er werken 16 mensen. In 2003 realiseerde Cornish Coffee een omzet van 2,8 miljoen euro.

Miko heeft sedert enkele jaren een groeistrategie ontwikkeld voor de distrubutie van haar koffie in Engeland. "Onze strategie bestaat erin om minder afhankelijk te worden van zelfstandige tussenpersonen en daarvoor in de plaats een nationale verkoopsorganisatie uit te bouwen met regionale uitvalspunten", zegt Frans Van Tilborg, directeur Export van de Miko-groep.

Miko heeft zo vanuit groot-Londen een eigen verkoopsorganisatie opgestart die inmiddels de activiteiten van 9 franchisenemers heeft overgenomen. Daarnaast werd met de meest gedreven franchisenemers een partnershipovereenkomst afgesloten. In totaal realiseerde Miko in 2003 een geconsolideerde omzet van 11,11 miljoen euro in het Verenigd Koninkrijk.

Met de volledige overname van Cornish Coffee staat Miko sterk in het zuidwesten van Engeland. Cornish bestrijkt het zuiden van de regio, terwijl Miko Coffee South West uit Exeter, waarin Miko een participatie van 98 procent heeft, het noorden van deze regio voor zich neemt.

De Miko-groep staat genoteerd op Euronext en heeft naast het VK en België ook nog vestigingen in Frankrijk, Nederlands, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slovakije. In 2003 boekte Miko een geconsolideerde omzet van 73,32 miljoen euro, zeven procent meer dan in 2002.