Chavez mag aanblijven in Venezuela

Print
De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft het referendum over zijn aanblijven gewonnen. De eerste uitslagen wijzen op een ruime overwinning voor Chavez, heeft de voorzitter van de kiesraad mandag gezegd.
 
Wegens de overweldigende toeloop van kiezers in een referendum over het aanblijven of wegsturen van president Hugo Chavez bleven de stembussen uren langer open dan gepland. Zelfs ervaren verkiezingswaarnemers waren verbaasd over de belangstelling. Voor sommige stemlokalen stonden rijen van wel twee kilometer lang. Leiders van de oppositie riepen de bevolking op eten uit te delen aan de mensen die nog in de rij stonden. Een wachttijd van zeven uur was normaal.
 
De meeste Venezolanen haten of adoreren Chavez (50), waarbij de economische klasse waartoe zij behoren bepalend is voor antipathie of sympathie. "De haat die de president onder Venezolanen heeft gezaaid is onaanvaardbaar", zei Lula Golding (54) uit de trendy wijk Cacao in Caracas, die Chavez verwijt arm en rijk tegen elkaar op te zetten. "Chavez werkt hard om het leven voor de armen te verbeteren, door hun kansen te geven waar voorgaande regeringen nooit aan hebben gedacht", meende aan de andere kant van de stad, in de sloppenwijk La Pastora, de 41-jarige buschauffeur Miguel Rodriguez.
 
De linkse Chavez hoopt dat een hoge opkomst onder het arme deel van de bevolking ervoor zorgt dat hij kan aanblijven. Het referendum is de uitkomst van een politieke crisis die in april 2002 escaleerde in een couppoging tegen Chavez, die in 1998 tot president werd gekozen en twee jaar later na een grondwetswijziging nogmaals werd gekozen, voor een ambtstermijn van zes jaar.

.

Nu in het nieuws