VS verkleinen troepenmacht in Europa en Azië

De Verenigde Staten halen circa zeventigduizend militairen weg uit Europa en Azië. De Amerikaanse president George Bush maakt dat maandag bekend in een toespraak tot veteranen in Cincinnati, hebben twee hoge zegslieden zaterdag verklaard. Het merendeel van de militairen wordt teruggehaald naar de VS. Een klein deel wordt naar elders overgeplaatst.

AP Ned

De herstructurering, die de grootste in jaren is, moet het Amerikaanse leger in staat stellen sneller te reageren op bedreigingen van overzee. De troepenmacht in Afghanistan en Irak blijft wel gewoon op sterkte. Ook honderdduizend familieleden van militairen en burgerpersoneelsleden moeten door de herstructurering verhuizen.

Het Amerikaanse leger heeft momenteel tweehonderdduizend militairen in overzeese gebieden gestationeerd, Afghanistan en Irak niet meegeteld. De helft daarvan is op bases in Europa gelegerd. Eerder al liet het Pentagon aan Duitsland weten te overwegen twee divisies die in Duitsland zijn gestationeerd te vervangen door snel inzetbare, kleine troepenmachten.