Genocide in Burundi: RCD beschuldigt leger Kongo

De voormalige pro-Rwandese rebellen van de RCD (Rassemblement congolais pour la démocratie) -nu een politieke partij- beschuldigen het Kongolese leger van de massamoord op een vluchtelingenkamp in Burundi. Daarbij werden minstens 159 vluchtelingen op gruwelijke wijze vermoord.

Belga

In een schriftelijke verklaring van de RCD aan het Franse persagentschap AFP staat dat twee Kongolese legereenheden die gestationeerd waren in Zuid-Kivu, onder leiding van majoor Ekofo de rivier Ruzizi zijn overgestoken richting Gatumba. Daar is een vluchtelingenkamp van Kongolese Tutsi's, waar zaterdag minstens 159 lijken zijn aangetroffen. De vluchtelingen werden vermoord met kogels, machetes of levend in brand gestoken. Bij de slachtoffers waren ook vrouwen en kinderen.

De moord werd opgeëist door Burundese Hutu-rebellen van het FNL (Forces nationales de libération). De RCD vraagt dat de Kongolese regering een onderzoek zou instellen en de schuldigen zou straffen.

Het geweld, dat wordt bestempeld als een genocide, betekent een nieuwe klap voor de regering in Kinshasa. Het dreigt immers het vredesproces te destabiliseren.