Mogelijk vrijdag nog akkoord tot staakt-het-vuren in Najaf

In de sjiitische stad Najaf in het centrum van Irak is een akkoord tot staakt-het-vuren in de maak. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse interimregering vrijdag meegedeeld.

Belga

Najaf is al meer dan een week het toneel van bloedige gevechten tussen het Amerikaanse leger en aanhangers van Moqtada al-Sadr. "Verschillende groepen zijn op weg naar Najaf om een vreedzame oplossing te vinden voor het geweld. Wij zijn de laatste om zelf doden te veroorzaken", stelde regeringswoordvoerder Gurgis Saada. "Over een uur zou een akkoord over een staakt-het-vuren al rond kunnen zijn", voegde hij er nog aan toe.

Ahmed al-Chaibani, een woordvoerder van al-Sadr in Najaf, verklaarde vrijdagmorgen dat de onderhandelingen nog tot niets hebben geleid, maar nog altijd worden voortgezet. Er wordt onder meer gediscussieerd over de eis van de Iraakse regering dat de milities van al-Sadr zich uit Najaf terugtrekken.

De gezondheidstoestand van Moqtada al-Sadr is "bevredigend", meldt de entourage van de sjiitische leider nog. Al-Sadr raakte gewond toen hij zich onder de strijders begaf. Zijn toestand is stabiel, luidt het.