Amerikaan geëxecuteerd wegens wurgen Russische

In de Amerikaanse staat Nevada is donderdag een man geëxecuteerd die ter dood was veroordeeld voor de wurgmoord in 1999 op een Russische immigrante. De man, Terry Jess Dennis, kreeg een dodelijke injectie toegediend nadat hij had besloten alle beroepsprocedures te staken. Hij wilde geen laatste verklaring afleggen.

AP Ned

Dennis wurgde de 51-jarige Ilona Strumanis met zijn broekriem nadat zij dagenlang bier en wodka hadden gedronken op een hotelkamer in Reno. Ze zou hem uitgelachen hebben omdat hij er in bed niets meer van terecht bracht. Daarbij had ze zijn bewering in twijfel getrokken dat hij soldaten van de vijand zou hebben gedood toen hij in Vietnam voor de luchtmacht diende.

Zijn broer zei dat Dennis als kantoorbeambte voor de luchtmacht in Thailand werkte tijdens de Vietnam-oorlog en nooit bij gevechten betrokken was. Volgens zijn broer koos Dennis (57) de doodstraf omdat het "een relatief pijnloze en eenvoudige manier om te gaan" was. Ooit vertelde hij een rechter dat hij liever stierf dan dat hij bleef leven als een bibberende oude man in de gevangenis.