Onderhandelingen over staakt-het-vuren in Najaf

Leden van de Iraakse regering en medewerkers van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr zijn vrijdag onderhandelingen begonnen om een eind te maken aan het geweld dat de sjiitische heilige stad Najaf sinds een week in zijn greep houdt.

AP Ned

Het Amerikaanse leger maakte bekend zijn offensieve operaties tegen Al-Sadrs Mahdi Leger in verband daarmee te hebben opgeschort. De militie heeft zich verschanst in een complex rond de Imam Ali moskee, een belangrijk sjiitisch heiligdom. Een Amerikaanse officier zei dat alle manschappen het consigne hebben gekregen de tegenstander alleen nog aan te vallen uit zelfverdediging en zolang nodig is een confrontatie te beëindigen. Hij zei dat de militie van haar kant kennelijk ook is gestopt met aanvallen en dat het aanmerkelijk rustiger is geworden in de stad. "Hopelijk verlopende besprekingen goed en kan alles vreedzaam worden geregeld', aldus de officier. Hij zei dat de Amerikanen ondanks de besprekingen hun omsingeling van het oude centrum van Najaf handhaven.

De gouverneur van Najaf, Adnan al-Zurufi, zei dat de regering bij het overleg wordt vertegenwoordigd door onder anderen de nationale-veiligheidsadviseur Mouwaffaq al-Rubaie. Hij arriveerde donderdag in Najaf om deel te nemen aan pogingen een eind te maken aan de strijd. De Amerikanen zijn niet bij het overleg betrokken, zei de gouverneur.

Volgens Al-Zurufi zijn er al vorderingen gemaakt en standpunten overeengekomen die kunnen leiden tot een "radicale oplossing" van het probleem. Op de vraag of hij een staakt-het-vuren verwacht was zijn antwoord: "Zo God het wil.'