Al-Sadr gewond bij strijd in Najaf

Muqtada al-Sadr is gewond geraakt bij de strijd in Najaf, hebben medewerkers van de radicale Iraakse sjiietenleider vrijdag gezegd. Volgens een medewerker is Al-Sadr bij beschietingen op drie plaatsen gewond geraakt.

AP Ned

Hij werd in de borst en tweemaal in een been geraakt door granaatscherven toen hij vrijdagmorgen leden van zijn militie, het Mahdi Leger, ontmoette in het complex rond de moskee van Imam Ali in het oude centrum van Najaf, zei de woordvoerder, Haider al-Tousi. "Hij is naar elders overgebracht en we weten op dit moment niet waar hij is', zei Al-Tousi. Een andere medewerker van Al-Sadr omschreef diens toestand als stabiel.

Al-Sadr zou inmiddels een verklaring hebben uitgegeven waarin hij zijn volgelingen oproept hun kalmte te bewaren. Een medewerker van het bureau van Al-Sadr in Nasiriyah, Aws al-Khafaji, zei tegen de tv-zender Al-Jazeera dat daar een brief van Al-Sadr is ontvangen waarin deze zegt: "Wees standvastig en gedraag je rationeel, geef je niet over aan je emoties."

Al-Sadr, die op 5 augustus een tweede opstand tegen de buitenlandse troepen en de Iraakse interim-regering begon, heeft gezworen tot zijn "laatste druppel bloed" te blijven vechten. Een van zijn medewerkers, Abdel Hadi al-Daraji, riep de Irakezen vrijdag op tegen het Amerikaans-Iraakse beleg in Najaf te protesteren door een zitdemonstratie te houden bij de Groene Zone in Bagdad, waar de Iraakse interim-regering en de ambassades van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn gevestigd.

Donderdag bestormden Amerikaanse troepen het huis van Al-Sadr in Najaf, maar troffen de sjiitische leider daar niet aan. Amerikaanse en Iraakse troepen omsingelden vervolgens het tempelcomplex waar Al-Sadr zich met zijn militie heeft verschanst, maar hebben tot nu toe geen pogingen gedaan er binnen te gaan, uit angst de sjiieten verder tegen zich in het harnas te jagen.