Elf Japanse kerncentrales dicht voor inspectie na ongeluk

De exploitant van de Japanse kerncentrale waar eerder deze week vier doden vielen door de lekkage van stoom, gaat al zijn elf kerncentrales tijdelijk sluiten om veiligheidsinspecties uit te voeren.

AP Ned

Dat heeft Kansai vrijdag bekendgemaakt, daags nadat het van de Dienst voor Nucleaire en Industriële Veiligheid opdracht had gekregen de koelpijpen in zijn centrales na te kijken. De centrales van Kansai Electric Power liggen alle in het westen van Japan. Behalve Kansai kregen zes andere Japanse nutsbedrijven opdracht extra inspecties uit te voeren.

Oorzaak van het ongeluk van maandag in Kansais centrale in Mihama, driehonderd kilometer ten westen van Tokyo, was een doorgeroeste koelpijp. Onderzoekers van de overheid zijn vrijdag in de centrale begonnen met het verzamelen van documenten en ondervragen van het management.

Kansai heeft dinsdag toegegeven dat de koelpijp niet goed was nagekeken, hoewel inspecteurs vorig jaar al gewezen hadden op het gevaar van doorroesten. Regeringsfunctionarissen die een veiligheidsrapport van Kansai hebben bekeken zeggen aanwijzingen dat veiligheidsinspecties bij het bedrijf te wensen overlieten over het hoofd te hebben gezien.