Belgische C-130 naar Darfoer vertrokken

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is zondag een C-130 transportvliegtuig van het Belgisch leger vertrokken met hulp voor het Soedanese Darfoer. De C-130 wordt in eerste instantie ingezet voor een periode van dertig dagen en zal zich bezighouden met het transport van goederen zoals tenten, geneesmiddelen, brandstof en voertuigen.

Belga

De ministerraad keurde reeds op 25 juni laatstleden de zending van een C-130 naar de crisisregio Darfoer goed. Dat gebeurde na enkele oproepen van VN secretaris-generaal Kofi Annan. Darfoer wordt sinds begin 2003 verscheurd door een burgeroorlog waarbij rebellen en militieleden, die ingehuurd zijn door de Soedanese overheid, elkaar bevechten. Volgens de Verenigde Naties zijn bij het conflict al ongeveer 10.000 mensen omgekomen. Een miljoen anderen zouden voor het geweld op de vlucht zijn.

In een latere fase zou er ook voedsel worden verdeeld. De Belgische overheid heeft voor de missie circa 700.000 euro uitgetrokken. In dat bedrag zitten de kosten voor de vlieguren en het ingezette personeel inbegrepen.

Aan boord van de C-130 bevinden zich vier bemanningsleden, zeven onderhoudswerkers, één arts en vier leden van het peloton Luchtbevoorrading.