"Verborgen flitspalen moeten zichtbaar zijn voor preventie"

Vlaams minister voor Mobiliteit Kathleen Van Brempt is niet van plan om op de Vlaamse wegen flitspalen verdoken op te stellen. "Dat is geen kwestie van niet durven, maar een kwestie van willen. Bedoeling is dat flitspalen zichtbaar zijn en dus preventief werken", stelt de sp.a-minister vrijdag.

Belga

Van Brempt reageert op de bewering vrijdag in de media dat Vlaanderen uit schrik voor de publieke opinie geen verborgen onbemande camera's durft te gebruiken. In Brussel en Charleroi staan wel camera's die verborgen zijn opgehangen.

"Ik zie het nut niet in van het geniepig ophangen van flitspalen achter borden. Het is niet onze eerste bedoeling om repressief op te treden of mensen te pakken", verklaart Van Brempt vrijdag.

De kersverse Vlaamse minister wil naar eigen zeggen het beleid van haar voorgangers en partijgenoten Stevaert en Bossuyt voortzetten: meer investeren in flitspalen. De vraag is daarbij niet hoe die moeten worden opgesteld, maar waar, verduidelijkt ze. Eerste prioriteit zijn de gevaarlijke kruispunten. Van Brempt wil daarnaast onderzoeken of er ook onbemande camera's op de autosnelwegen moeten komen. "Maar dat is niet mijn eerste prioriteit", luidt het.

In een mededeling laat de federale politie weten dat ze bij het Vlaamse ministerie voor Leefmilieu en Infrastructuur in het voorjaar een dossier heeft ingediend voor het plaatsen van 96 onbemande camera's langs de snelwegen.

"Hoe de onbemande camera's worden gehangen, over of langs de weg en voor of achter een signalisatiebord, wordt bepaald door het bevoegde ministerie. Niet door de politie. Het is dus voorbarig te stellen dat 'Vlaanderen durft geen verborgen flitscamera's hangen' zoals een Vlaamse krant vandaag schrijft. Er is nog helemaal geen beslissing getroffen over het dossier", klinkt het.