1 jaar cel voor Luikse pooier

De correctionele rechtbank van Luik heeft vrijdag een Luikenaar veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 2.500 euro voor pooierschap en het aanzetten tot ontucht. Twee andere verdachten werden veroordeeld tot een jaar gevangenis met 3 jaar uitstel en boetes van 2.500 euro.

Belga

De drie verdachten organiseerden orgieën en 'gang bangs' in de omgeving van Luik tussen 2003 en 2004.

De hoofdverdachte was verwikkeld in een dossier van pooierschap waarbij verschillende prostituees waren betrokken, onder wie zijn echtgenote en zijn maîtresse. De man bleek een recidivist. Hij keerde niet terug naar de gevangenis na een penitentiair verlof. Hij werd vervolgens door andere pooiers aan de galg gepraat nadat hij controles uitvoerde op zijn 'personeel'. De twee prostituees, die vrijwillig voor de rechtbank kwamen getuigen, ontkrachtten die feiten en beweerden dat ze zich uit vrije wil prostitueerden.

In het tweede dossier werden zowel de hoofdverdachte als de twee andere Luikenaars genoemd. Ze stonden terecht op de verdenking 'gang bangs' te hebben georganiseerd in een bordeel in de omgeving van Luik. De eerste verdachte 'leverde' de meisjes (die in zijn voordeel voor de rechter kwamen getuigen) en organiseerde mee de orgieën. De tweede was de uitbater van een club. Hij bekende, maar minimaliseerde de ten laste gelegde feiten. De ontmoetingen hadden doorgaans plaats tussen twee meisjes en een tiental mannen.

De meisjes werden betaald voor hun diensten. De mannen moesten 100 euro betalen om aan de door de verdachten genoemde "bijzondere namiddagen" deel te nemen. In een jaar tijd zouden een tiental 'gang bangs' zijn georganiseerd.

Het parket had de splitsing van de dossiers en een gevangenisstraf van 42 maanden voor de eerste verdachte geëist. De rechtbank toonde zich milder.