Federale politie waarschuwt senioren voor diefstallen met list

De Dienst Georganiseerde Diefstal van de Federale Politie waarschuwt voor een nieuw soort diefstal met list. Senioren worden aangesproken door een koppel dat de oudjes overdondert en hen voor 2.500 euro een pakket met minderwaardige goederen aansmeert, zo staat vrijdag te lezen in een persbericht van de federale politie. Het zou gaan om tientallen gevallen, met name in Namen en Dinant.

Belga

De daders gaan als volgt te werk: op straat of in een supermarkt worden bejaarde mensen aangesproken door een koppel. Het koppel beweert de bejaarden te kennen als oude buren of als ex-collega van één van de vaders van het koppel. Het koppel klampt de verraste senioren aan en gaat met hen mee naar huis. Eens ze in het huis zijn, proberen ze de bejaarde(n) een pakket te verkopen met kleren, lakens, dekens, een bestekkoffer en tapijten. Voor dat pakket met spullen van minderwaardige kwaliteit vragen ze 2.500 euro, zegt de federale politie.

De feiten zijn totnogtoe vooral in de gerechtelijke arrondissementen Namen en Dinant gepleegd. In Vlaanderen zijn nog geen gevallen gemeld. Aangezien niet elke senior aangifte doet - vaak beseffen de slachtoffers ook niet dat ze opgelicht zijn -, is het nog niet duidelijk om hoeveel gevallen het precies gaat.

In enkele gevallen zijn daarbovenop zaken gestolen terwijl de bejaarde(n) thuis waren. Enkele getuigen herinneren zich dat de daders zich verplaatsen met personenwagens met Franse nummerplaten.

De federale politie vraagt iedereen in geval van bezoek door verdachte personen, onmiddellijk de lokale politie te verwittigen en zeker geen geld of cheques mee te geven.