Archeologische vondsten langs Antwerps HSL-traject tentoongesteld

In Antwerpen gaat vandaag, vrijdag, een tentoonstelling open over de archeologische vondsten die gedaan werden tijdens de aanleg van de nieuwe Hoge Snelheidslijn (HSL) tussen Antwerpen en Nederland.

Belga

BR> Langs dat traject werden volgens de archeologen interessante zaken ontdekt uit verschillende periodes tussen de steentijd en de 19de eeuw.

De tentoonstelling en het hele onderzoeksproject kreeg de naam "Verloren Voorwerpen. Archeologisch onderzoek op het HSL-traject in de provincie Antwerpen". Het is een initiatief van het provinciebestuur, in samenwerking met de NMBS, die er zowat 1 miljoen euro voor uittrok.

Langs het traject van 35 km vonden de archeologen op zeven sites voorwerpen uit verschillende tijdperken. Zo werden in Brecht verschillende voorwerpen gevonden die toebehoorden aan groepen jagers uit de midden-steentijd. Elders in die gemeente vonden de onderzoekers sporen van een grote middeleeuwse nederzetting.

Maar ook uit meer recente periodes werden interessante vondsten gedaan: zo werd in Meer een grafkuil gevonden met de resten van een volwassen man. Onderzoek van de kledij wees uit dat het vermoedelijk om het lichaam van een Pruisisch soldaat gaat, die in 1814 was omgekomen tijdens de slag om Hoogstraten, een confrontatie van de Pruisen met de troepen van Napoleon.

"Verloren Voorwerpen" loopt tot 5 september in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28 in Antwerpen. De tentoonstelling is toegankelijk van 10 tot 17 uur en gesloten op maandag. De inkom is gratis. Daarna trekt de tentoonstelling naar Brecht, Hoogstraten en Wuustwezel.