Eén instrument van de Hubble-telescoop uitgevallen

Eén van de vier instrumenten op de Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft de geest gegeven, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Ingenieurs zoeken naar een oplossing.

Belga

Vorige week dinsdag viel het STIS-instrument op de gigantische telescoop uit. Mogelijk was dit te wijten aan een defect in de stroomvoorziening.

Deze Space Telescope Imaging Spectrograph werd in 1997 tijdens de tweede servicemissie geïnstalleerd en is van Amerikaanse makelij. De kijker staat in voor ongeveer dertig procent van de waarnemingen van de Amerikaans-Europese Hubble en leverde al wetenschappelijke doorbraken op zoals het vaststellen van de leeftijd van de kosmos door in onze Melkweg de oudste witte dwergsterren te vinden.

De STIS was ontworpen voor een operationele levensduur van vijf jaar. Het was niet de bedoeling het toestel ooit te vervangen of op te waarderen.

De andere drie instrumenten blijven normaal werken. Een onderzoekscommissie gaat na wat er precies is gebeurd en wil nagaan of er nog iets aan te verhelpen is.