Nog slechts twintigtal witte neushoorns in Congo

Het aantal witte neushoorns in de Democratische Republiek Congo (RDC) is teruggevallen tot een twintigtal dieren. Dat is een vermindering met bijna de helft in één jaar tijd. De oorzaak van de spectaculaire daling zou hoofdzakelijk bij de wildstroperij liggen.

Belga

BR> Dat heeft een milieubeschermingsorganisatie maandag aangegeven.

Een luchttelling, die in juli boven het nationale park van Garamba (noordoosten van RDC) werd uitgevoerd, bracht aan het licht dat de populatie van de ondersoort - één van de meest bedreigde ter wereld - teruggebracht is tot zo'n 17 à 22 dieren, zo bevestigde de World Conservation Union, die geciteerd werd door de BBC. Het aantal vertegenwoordigt een daling van 14 tot 19 witte neushoorns sinds de laatste telling veertien maanden geleden, zo verduidelijkte de organisatie uit Zwitserland. Het gaat om de laatste nog in vrijheid levende dieren.

De witte neushoornpopulatie werd in 1960 geschat op zo'n 2.250 dieren, verdeeld over vijf landen uit Centraal Afrika, maar wildstroperij heeft hun soort fel uitgedund. In 1984 waren er nog zo'n veertien dieren overgebleven, die allen in het park Garamba leefden.

Ondanks de jaren van burgeroorlog in Congo was dat aantal in april 2003 gestegen tot "minstens dertig", aldus de World Conservation Union.