Free Record Shop begint internetmuziekwinkels in Nederland en België

Free Record Shop begint dinsdag met een eigen internetmuziekwinkel waar consumenten in totaal 250.000 nummers zullen kunnen kopen.

Belga

Met de oprichting van deze winkel gaat de onderneming de strijd aan met iTunes, de populaire onlinewinkel van het Amerikaanse computerbedrijf Apple. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse muziekbedrijf zullen actuele hits en bestverkochte albums te koop worden aangeboden in de internetwinkel. Tot hier toe zijn al overeenkomsten gesloten met de vijf grootste platenmaatschappijen die wereldwijd 80 procent van alle muziek uitbrengen. Het is de bedoeling van Free Record Shop dat tegen het einde van dit jaar ongeveer 500.000 nummers online beschikbaar zijn. Dat is nog altijd veel minder dan iTunes, die in totaal 700.000 nummer aanbiedt. Maar Free Record Shop wil zich vooral onderscheiden door Nederlandstalige muziek aan te bieden. "Bij ons kan men terecht voor Anouk, Kane en Blof", aldus de woordvoerder van het Nederlandse bedrijf.

De nummers op de site zullen tussen 0,89 en 1,19 euro kosten. Bij Apple is dat 0,99 euro per lied. Tot nu toe mag Free Record enkel in Nederland en België de liedjes op het internet te koop aanbieden, betalen met een buitenlandse kredietkaart is niet mogelijk. Maar er zijn ook plannen voor internetmuziekwinkels in Finland en Noorwegen. In de Verenigde Staten bestaat de site al en is ze met een verkoop van al tientallen miljoenen nummers een groot succes. De liedjes die Free Record aanbiedt werken niet op iPod, een product van Apple, maar op veel andere draagbare spelers. Bovendien zijn ze ook beveiligd, zodat ze niet via internetuitwisseldiensten als Kazaa kunnen worden verspreid.