Nederlander Willemsen wint WK zijspannen

De Nederlandse zijspancrosser Daniel Willemsen heeft zondag in de Grote Prijs van Letland zijn wereldtitel verlengd. Samen met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis finishte hij op het circuit van Kegums als zevende. Hij vergaarde daarmee genoeg punten om twee races voor het einde van het kampioenschap de titel binnen te halen.

Belga

Het is de derde wereldtitel voor Willemsen. De eerste behaalde hij in 1999 met zijn broer Marcel, vorig jaar zegevierde hij met zijn huidige bijrijder Stupelis. De titel kwam zeker niet onverwacht. Willemsen en Stupelis heersten dit seizoen op de zandcircuits. Van de twaalf tot nog toe verreden Grands Prix wonnen ze er acht.

Het breekpunt lag in april bij de Grote Prijs van Duitsland. De Let Kristers Sergis, de grote uitdager van Willemsen die tot dan toe het klassement aanvoerde, kwam in die vierde race van het wereldkampioenschap ten val. Hij ontwrichtte daarbij zijn schouder en bleek voor lange tijd uitgeschakeld. Vanaf dat moment lag de weg naar de wereldtitel open voor Willemsen.

De dagzege in Letland ging zondag naar het Duitse koppel Happich/Weinmann, dat in beide manches tweede werd. De eerste manche werd een prooi voor de teruggekeerde Let Sergis. Willemsen en Stupelis, na motorpech en een tijdstraf pas negentiende in de eerste reeks, namen revanche in de tweede reeks.