Marktrock hoopt 300.000 bezoekers naar Leuvense binnenstad te lokken

Vrijdag gaat in de Leuvense binnenstad de 22ste editie van het driedaagse stadsfestival Marktrock van start. Met de Vlaamse vedetten De Kreuners en Bart Peeters op vrijdag, de Belgische topgroepen Praga Kahn en Novastar op zaterdag en rocklegende Lou Reed op zondag verwachten de organisatoren minstens even veel volk te lokken als de voorbije jaren, toen telkens zo'n 300.000 muziekliefhebbers naar Leuven afzakten.

Belga

Op de Marktrock-affiche prijken dit jaar 79 groepen. Op de Oude Markt, waar 22 groepen op het podium staan, moeten de festivalgangers 15 euro betalen. Eens ze het marktplein verlaten hebben en het weer willen betreden, dienen ze opnieuw die prijs te betalen. Naast onder meer De Kreuners en Lou Reed concerteren ook Axelle Red, Hooverphonic, Junkie XL, The Rasmus, Zornik, Kane en Flip Kowlier op de Oude Markt.

De concerten op de Vismarkt, het De Layensplein en het Hogeschoolplein zijn gratis. Daar treden onder meer Gruppo Sportivo, Arsenal, Monza, Roland, Gene Thomas, Gabriel Rios, Thou, Jean Bosco Safari en The Fundamentals op. Speciaal voor kinderen is er opnieuw "Marktrock for Kids", met verspreid over de drie dagen concerten van Spring, WAZZDA en X!NK. Na elk concert is er telkens een signeersessie voorzien op het binnenplein in Tweebronnen waar drie dagen lang een animatiepark is ingericht.

De gedetineerden in de Hulpgevangenis kunnen zondag een stukje Marktrock te beleven met concerten van Mama's Day Off en Duo Tilt.

Net als de voorbije jaren zijn immense maatregelen genomen om een en ander veilig te laten verlopen. Zo bewaken de hulpdiensten het festivalcircuit met camera's en wordt de toegang tot de pleinen afgesloten als ergens oververzadiging dreigt.

De politie zet tijdens het festival continu 200 agenten in. De organisatie beschikt over een interne veiligheidsdienst van meer dan 300 personen. Het parket heeft een bijzondere dienstregeling om snel in te grijpen indien nodig.

Vervoersmaatschappij De Lijn zet vanop het Fochplein tot 3 uur 's nachts extra-bussen in.