Mercator Bank overgenomen door ING-dochter Record Bank

Record, een dochter van ING België, gaat de Antwerpse Mercator Bank overnemen. Het nieuws werd woensdagavond bekendgemaakt door de moedermaatschappijen ING en Mercator Verzekeringen. De overname komt niet als een complete verrassing: Mercator Bank stond al een tijdje in de etalage en het was ook bekend dat ING vergevorderde gesprekken voerde.

Belga

Woensdag luidde het dat een overname-overeenkomst werd getekend, maar dat de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen wel nog haar goedkeuring moet geven, net als het Nederlandse ministerie van Financiën en de Raad voor Mededinging. Over de overnameprijs werd niets bekendgemaakt.

Mercator Bank, het vroegere HBK-Spaarbank, is een middelgrote speler op de Belgische markt met een balanstotaal van 3,6 miljard euro, cliëntenspaartegoeden van 2,7 miljard euro en een kredietportefeuille van 1,3 mia. De bank, uitsluitend actief in Vlaanderen, werkt met een netwerk van 310 bankagenten en verkoopt daarnaast ook kredieten via verzekeringsmakelaars.

"Eenmaal de overname rond zal Mercator Bank volledig opgaan in Record Bank", stelt Herman Bruyland van Record Bank aan Belga. Het is de bedoeling om die operatie in de loop van 2005 af te ronden. Zowel de naam als het logo van Mercator Bank verdwijnen op termijn. De tewerkstelling blijft behouden, bevestigen beide partijen.

Record Bank -"de bank voor de makelaar"- is nu nog een vrij beperkte speler, die vooral sterk staat in West-Vlaanderen. Door de overname groeit de ING-dochter in één klap door naar de vierde plaats van spaarbanken in België. "Het netwerk zal fors worden uitgebreid van zo'n 350 kantoren na de integratie van AGF Belgium Bank (overgenomen in 2003) tot ruim 650 met de overname van Mercator", aldus Bruyland. "De belangrijkste regio's blijven West-Vlaanderen, naast Antwerpen en Oost-Vlaanderen". Het aantal spaardeposito's zal met de overname verdubbelen tot 5,4 miljard euro, terwijl de gemiddelde maandproductie van kredieten met een derde zal groeien.

Mercator Verzekeringen die Mercator Bank van de hand doet, wil zich na de verkoop op haar kernactiviteit richten: een verzekeringsaanbod voor particulieren en KMO's. Over de distributie van haar verzekeringsproducten via het Mercator Bank-netwerk werd een akkoord bereikt met ING, luidde het woensdag.