Olieprijs daalt na voorstel Saoedi-Arabië tot hogere productie

De prijs van ruwe olie is woensdagavond sterk teruggevallen nadat Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, aankondigde klaar te zijn om zijn productie "onmiddellijk" op te drijven, met 1,3 miljoen vaten per dag.

Belga

In New York kostte een vat ruwe olie voor levering in september omstreeks het middaguur (plaatselijke tijd) 43,75 dollar, of ruim 77 cent minder dan s'ochtends. In Londen verloor de prijs van een vat Brent-olie, afkomstig uit de noordzee, 60 dollarcent tot 40,68 dollar.

Het was de Saoedische minister voor Olie, Ali Al-Nouaïmi, die woensdag de verklaring aflegde. Vooral de klemtoon op het feit dat de productie "onmiddellijk" kan verhoogd worden indien nodig, stemde de traders tevreden. Eerder op de dag waren die nog ongerust na nieuwe perikelen bij Joekos, naast het feit dat de Amerikaanse strategische oliestocks lager liggen dan verwacht en het Internationale Energie-agentschap zijn prognoses voor het olieverbruik naar boven heeft herzien.

Saoedi-Arabië produceert momenteel 9,3 miljoen vaten per dag. Sommige analisten stellen zich wel vragen of de productieverhoging tot 10,6 miljoen vaten lang zal kunnen volgehouden worden.