Islamitische website toont foto's van onthoofding

Een islamitische website heeft vrijdag foto's afgebeeld waarop Iraakse opstandelingen een Egyptenaar lijken te onthoofden. De man zou een spion van het Amerikaanse leger geweest zijn.

AP Ned

Er kon niet worden nagegaan of de foto's echt zijn. Het was nog niet bekend dat de man, die op de website Mohammed Fawzi Abdaal Mutwalli wordt genoemd, ontvoerd was. De foto's zijn stilstaande beelden van een video. Wanneer de onthoofding uitgevoerd zou zijn, is niet bekendgemaakt.

Op de foto's staan drie gemaskerde mannen voor een vlag met de naam en het logo van Tawhid en Jihad, de organisatie van de Jordaanse terreurverdachte Abu Musab al-Zarqawi. Voor hen zit een besnorde man in een djellaba met de handen op de rug gebonden, die vervolgens onthoofd wordt.

Mutwalli (45) trok volgens de Egyptische politie in 1986 weg uit de Nijl-delta om in Irak als automonteur te gaan werken. Hij zou volgens zijn beulen elektronische toestellen van de Amerikanen op plekken van opstandige strijders geplaatst hebben zodat het Amerikaanse leger ze kon opsporen en de opstandelingen beschieten.

Donderdag werd voor het eerst melding gemaakt van de onthoofding, maar de Egyptische autoriteiten konden het bericht niet bevestigen. Vrijdag meldde de krant Ahrar dat het ministerie van buitenlandse zaken nog steeds geen nieuws had ontvangen over de ontvoering of liquidatie van Mutwalli.