Drie aanhoudingen nadat vrouw overlijdt na exorcisme

In een ziekenhuis in Schaarbeek is op 5 augustus een 23-jarige vrouw overleden nadat ze had deelgenomen aan een duivelsuitdrijving. Donderdag zijn de echtgenoot van de jonge vrouw en twee andere personen aangehouden en in verdenking gesteld wegens vrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie tot doding. Bovendien werden nog twee personen in verdenking gesteld wegens schuldig verzuim, zo meldt het Brussels parket donderdagavond.

Belga

Latifa Hachmi (23) overleed op de avond van 5 augustus in het ziekenhuis van Schaarbeek. Een urgentiearts reanimeerde de vrouw op haar thuisadres in de Waelhemstraat in Schaarbeek. Hij merkte op verschillende plaatsen op haar lichaam bloeduitstortingen. Bij de autopsie werd ter hoogte van de schildklier een bloeduitstorting vastgesteld, wat doet vermoeden dat de vrouw werd gewurgd.

Volgens getuigenissen van de personen die in de woning van Latifa aanwezig waren, nam de vrouw deel aan duivelsuitdrijvingen met rituelen, maar ook mishandelingen. De personen getuigden ook dat het slachtoffer niet zo vrijwillig naar deze sessies ging als haar echtgenoot Mourad (26) wel liet uitschijnen.

Na een duivelsuitdrijving op 4 augustus bleef Latifa bewusteloos tot 's anderendaags, toen ze in een zorgwekkende toestand opnieuw een sessie bijwoonde.

De 26-jarige Mourad, echtgenoot van Latifa, en twee andere personen die bij de duivelsuitdrijving aanwezig waren, de 37-jarige Jamila - die beweert de duivel te kunnen verjagen - en de 26-jarige Xavier - die zich sinds zijn bekering tot de islam Sélim laat noemen - werden aangehouden.

Vóór het overlijden van het slachtoffer verwezen de vermeende exorcisten in hun verklaringen niet naar hun activiteiten, maar nu houden ze vol dat het overlijden van Latifa bovennatuurlijk is. Het parket onderzoekt ook de praktijken van de organisaties Elite, Conseillère en La Plume, eveneens aan de Waelhemstraat in Schaarbeek, waar aan cultusverering wordt gedaan. Alle personen die betrokken zijn bij de dood van Latifa zijn ook lid van deze organisaties.