Geen video met tv in wachtzaal artsen

Artsen mogen in hun wachtkamer geen video met tv plaatsen waarmee al dan niet medische informatie wordt verspreid. Dat stelt de algemene vergadering van de Orde van Geneesheren, die hierover een advies afleverde. Dat schrijft De Huisarts.

Belga

In een vorig advies kantte diezelfde raad zich niet tegen de aanwezigheid van een video en tv, zolang maar geen publiciteit werd verspreid.

Ondertussen kwam de wet van 2 augustus 2002 er. Die legt inzake publiciteit duidelijker vast wat in het kader van een vrij beroep mag en niet mag. Wat geneesmiddelen betreft, wordt het vermelden van de naam van een farmaceutische groep alleen al beschouwd als een vorm van reclame, ook al gaat het om een boodschap van algemeen belang. Ook boodschappen die de voordelen van een bepaalde therapie in de verf zetten, worden beschouwd als publiciteit. De wet verbiedt ook leugenachtige reclame. Het komt de arts toe na te gaan of dit het geval is.

De algemene raad van de Orde der Geneesheren stelt vast dat de patiënt in de wachtzaal vrij moet kunnen kiezen wat hij/zij wil lezen of doen. Continu boodschappen laten afspelen, tast die vrijheid aan. De patiënt kan dan immers niet anders dan naar de boodschappen luisteren of kijken, is de redenering.