Indonesiër Mohamad 'Bob' Hasan uit IOC gezet

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dinsdag het Indonesische lid Mohamad 'Bob' Hasan op grond van tien jaar oude corruptiebeschuldigingen uit de organisatie gezet. Het IOC heeft dit bekendgemaakt.

AP Ned

Hasan, een zakenpartner van de voormalige Indonesische leider Suharto, kreeg in 2000 van een Indonesische rechtbank zes jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij een project over het in kaart brengen van regenwoud. Hij tekende beroep tegen die uitspraak aan en werd na betaling van een borgsom vrijgelaten. Het IOC besloot hem in mei 2001 te schorsen. Eerdere stappen om die schorsing in een definitief ontslag om te zetten, strandden op het beroep dat Hasan had aangetekend. Nu is het ontslag aangenomen dankzij een vereiste tweederde meerderheid van de IOC-leden. Het IOC zei dat 101 leden vóór hadden gestemd en drie tegen; drie stembiljetten waren ongeldig, zes leden waren afwezig. Hasan mocht zijn zaak, die achter gesloten deuren werd behandeld, schriftelijk verdedigen.

Het is voor het eerst dat een IOC-lid wordt ontslagen of opstapt sinds het schandaal rond de Spelen van Salt Lake City. Naar aanleiding van die affaire moesten in 1998 en 1999 tien leden het comité verlaten.

Het IOC schorste drie dagen geleden het Bulgaarse lid Ivan Slavkov. Hij werd in het geheim gefilmd door de BBC terwijl hij pochte hoe stemmen van IOC-leden voor de kandidaatsteden van de Spelen in 2012 kunnen worden gekocht. Slavkov, die sinds 1987 in het IOC zat, liet weten dat hij zijn functies bij het Bulgaarse Olympisch Comité en de Bulgaarse voetbalbond tijdelijk neerlegt. Hij is van plan een proces aan te spannen tegen de BBC.